.

Őrült pesti nagyszülők hihetetlen kalandjai Argentinában a pampákon is túl két vásott unokájuknál, akiket Francisconak és Manuelnek hívnak...

2015. július 22., szerda

IGYUNK MATÉT !




A maté tea egy évelő növény , mely a magyalfélék családjába tartozik, bizonyítva ezt vastag leveleivel is.  A legjobb máté tea vadon nő az esőerdők árnyékában, (Argentina, Chile, Brazilia és Paraguay) pont a kellő időben szedik le, gyorsan szárítják (végig megtartva világoszöld színét) és csak közvetlenül csomagolás előtt őrlik le.

(Általában fél és egy kilós kilós csomagokban árulják a szálas teát, és füstös, kicsit kesernyés, nedves fűszaga van.Ha az ember az orra után megy az élelmiszerek között, már messziről érzi, mikor  jön a maté-sor. Fantasztikus nagy választék van belőle.Természetesen van belőle filteres változat is, aki nem akarja a macerásabb megoldást válsztani. Ezt Maté-cocido-nak hivják, és gyerekektől terhes anyákig mindenki ihatja)

Ezen a soron csak maték vannak


 Koffein-szerű hatóanyaga a matein.=A matein egy xanthin alkaloid.A jelek szerint a matein rendelkezik a xanthinek előnyös tulajdonságainak legjobb kombinációjával.Mint a legtöbb xanthin, ez is a központi idegrendszert stimulálja, de azoktól eltérően, nem okoz függőséget. A koffeinnal ellentétben nem erős vízhajtó, így sokkal kevésbé dehidratálja a testet./,de valószínűleg felesleges a miatt aggódni, hogy eleget vittünk- e be belőle. Egy átlagos csészényi tízszer annyit tartalmaz ebből a stimulánsból, mint amennyi koffein van egy csészényi kávéban. Érezni fogod a hatásait!

  Kimutatták, hogy javítja a hangulatot és a koncentrációs készséget, csökkenti a gondterheltséget, és megelőzi a mentális kimerülést.
Mialatt úgy tűnhet, hogy a máté tea egy titkos stimuláns, valójában most válik egy feltörekvő csillaggá a teljesítménynövelő kiegészítők piacának egén. Nem csupán segít, hogy jobban érezd magad, hanem végső soron javítja az egészségi állapotodat és hozzásegít a biztonságos, hatékony zsírvesztéshez.

(Ha az  ember rákap az izére, mint én, észre sem veszi, és már túl van napi 5-6 adagon. Igaz, ez csak egyszer fordult elő velem, de akkor 2 teljes napon át ébren voltam, valamikor az 54. órában sikerült elaludnom. És abszolut nem voltam fáradt! Amig Apa aludt, én olvastam, meg filmeket néztem.Csak ő szörnyűlködött és eldugta előlem a matémat.)



A yerba (fonetikusan dzserba, ami füvet jelent.) mate a tupí-guaraní indián kultúrák öröksége, fogyasztása egész Dél-Amerikában elterjedt és egyre népszerűbb Európában is. Értékes vitamin-, ásványi anyag- és antioxidáns forrás.
                

Tangó a matéról


A yerba mate vitalizálja a szervezetet, elmulasztja a fáradtság érzetet. Értisztító hatású és csökkenti a koleszterin szintet is. Erősíti az immunrendszert, enyhíti az allergiás tüneteket. Fogyókúrák, méregtelenítések hatékony támogatója.

A yerba mate alapvető élelmiszer volt a guaraní indiánok számára. Törzseik Paraguayban, valamint Argentína, Brazília, Bolívia és Urugay egyes részein éltek és élnek napjainkban is.




A prehispán időszakban a guaraník agyag edénykékből, főzetként itták a yerba matét. Mivel nem használtak „bombilla”-t (azaz szűrős szívószálat), a teát a fogaikkal szűrték, a szájukba kerülő mate füvet pedig kiköpték. A hideg teát gyakran itták üreges nádacskákkal is. Ebben az időszakban még gyakori volt az a mára már eltűnt szokás, hogy az őserdőben tett hosszú útjaik során yerba mate leveleket rágcsáltak.

A yerba mate a guaraní kultúrában kultikus, rituális szereppel bírt, valamint gyakran használták fizetőeszközként más törzsekkel folytatott cserekereskedelem során. Úgy tartották, hogy miután az istenek befejezték a világ teremtését, mind összegyűltek és maté teát ittak. Egy legenda szerint a yerba matét Tup, a jó isten adta az embereknek, hogy segítse őket.

A guaraní földre érkező spanyolok átvették az indiánoktól a yerba mate teafogyasztás szokását, a yerba matét pedig „Hierbas del Paraguay”-nak, azaz paraguayi fűnek nevezték. Kezdetben fogalmuk sem volt arról, hogy a levelek egy őserdőben növő fáról származnak.

A XVI. század vége felé érkeztek az első jezsuiták azzal a céllal, hogy megtérítsék a guaraníkat. Kezdetben tiltották a fogyasztását mert az ördögtől valónak tartották, de a későbbiekben elfogadottá vált és előszeretettel használták másnaposság, egyes mérgezések és skorbut kezelésére.

1645-ben a jezsuiták megkapták a yerba mate kereskedelemre vonatkozó királyi engedélyt és megkezdték termesztését. Ezt követően a yerba mate kereskedelem fokozatosan fő bevételi forrásukká vált, mely után Spanyolország királyának adóznak. A szervezetre gyakorolt pozitív hatásai és a yerba mate értéke miatt ebből az időszakból származik az „oro verde”, a zöld arany elnevezés.

A XVIII. század közepére a yerba mate fogyasztása a dél-amerikai társadalom minden rétegében elterjedtté vált, de minden réteg a saját szokásai szerint készítette és fogyasztotta a maté teát. Például Buenos Aires-ben szinte minden család rendelkezett maté edénnyel. Sőt, gyakran kettővel is: külön az édes és külön a keserű maté teának. A yerba mate tea kereskedelem virágzó üzletággá vált, egészen addig, míg 1767-ben III. Károly el nem rendelte a jezsuiták kiűzését. A jezsuiták által alapított települések lassan elnéptelenedtek, az ültetvényeket visszahódította az őserdő. A yerba matét ismét csak az indiánok gyűjtötték be az őserdőben, természetes lelőhelyén. Csak a XX. század első felében élesztették fel újra a yerba mate termesztést a jezsuiták régi ültetvényeinek a helyén, és csak ezt követően hódította meg újra a kontinenst.
    A yerba mate tea Argentína, Brazília, Uruguay és Paraguay tipikus itala. Ezekben az országokban a matét mindenhol, minden időpontban, minden korosztály, minden társadalmi és kulturális csoport előszeretettel fogyasztja. Híres és hétköznapi emberek egyaránt.





(Amikor öt évvel ezelőtt kiléptünk a BuenosAires-i repülőtér légkondicionált épületéből, és majdnem rosszul lettünk a 4O fokos, 1OO % páratartalmú levegőtől és beszálltunk egy buszba, ami a városba vitt, azt vettük észre, hogy az utasok közül többen, de a buszvezető is valami edényfélét tart a kezében, amiből kiáll egy fémdarab, és néha lelkesen belesziv. Ugyanezt láttuk a  taxisofőrnél, a parkokban, de isszák a munkahelyeken, iskolákban, postán, minden elképzelhető helyen, még a templomban is. Az utcán elegáns, öltönyös, nyakkendős, kosztümös nők és férfiak, hónuk alatt a forróvizes termosz,ebédidőben, vagy tárgyalásra sietve. Több helyen van olyan italautomata, ahol pár pesó bedobásával feltölthetik a termoszokat forró  vizzel.)


A yerba mate teát ihatjuk egyedül, vagy társaságban is. Lalo Mir, argentin újságíró szavaival élve „a mate beszélgetésre késztet, ha társaságban vagy és gondolkodásra, ha egyedül” („el mate te hace conversar si estás con alguien y te hace pensar cuando estás solo”).

Gyakran hallani az alábbi kifejezéseket Dél-Amerika szerte:

¿tomamos unos mates? (Iszunk egy matét?)
¡pasa a tomar unos mates cuando quieras! (Gyere át egy matéra, amikor gondolod!)
¡te espero con un mate! (Várlak egy matéra!)

Ezek a szavak egyszersmind meghívást takarnak egy nyugodt, hosszabb beszélgetésre is. A mate fogyasztása rítus és társadalmi esemény is egyben, mely arra késztet, hogy egy pillanatra megálljunk a rohanással. A yerba mate fogyasztásában van valami mágikus is: ötletek születnek, történetek vándorolnak és létrejön egy igazi közösségi érzés.
(Először nagyon furcsa volt, hogy amikor barátok, ismerősök jöttek hozzánk és körbeültünk egy nagy asztalt, körbejárt a matés tök, ugyanazzal a szivókával. Mindenki szivott belőle pár kortyot,és továbbadta a mellette ülőnek. Akinél elfogyott a tea, visszaadta a maté "ceremóniamesternek" aki általában a  házigazda, az újra öntött rá forró vizet, és ment tovább a tök. Minden második-harmadik kör után a felső teásréteget lekaparják, és feltöltik friss matéval. És senkinek nem jutott eszébe, hogy akárcsak megtörölje a szivószálat. Nem is értem, hogy nem kaptunk el valami nyavalyát egymástól. Gondolom, hogy az, aki beteg talán mégis szól.)


A mate szó eredete a kecsua „matí”-ra vezethető vissza és kis tököt jelent. Azt a tökből készült edényt hívták így, amiből a teát itták. A guaraní indiánok „Caaigúa” nevezték a mate tököt. Hogy mégis inkább a kecsua elnevezés terjedt el, annak egyszerű oka van: a spanyolok számára könnyebben kiejthető volt. A spanyol nyelvben a mate szó kettős jelentéssel bír: egyfelől használják a mate tökre (spanyolul „calabaza”), másfelől a yerba matéból készült főzetre is. Magát a tea alapanyagául szolgáló növényt ill. az abból készült tea füvet „yerba mate”-nak, azaz „mate fű”-nek nevezik.

A mate tök hagyományosan egy a lopótökkel rokon Lagenaria fajtából készül, melyet – a magyarokhoz hasonlóan – a dél-amerikai indiánok folyadék tárolására és hangszerek készítésére is használtak. Gyakran vésetekkel és festéssel díszítették. azokon a területeken ahol nehéz volt beszerezni, bőrökkel óvták a sérüléstől.

A XVII. század második felében a mate luxuscikké vált, a mate tök megjelent a legelegánsabb szalonokban is. Ennek következtében gyakorivá vált a nemesfém díszítés, sokszor az egész mate „tök” ezüstből készült. Néha a matét fából, agyagból vagy kókuszdióból is készítették. A növényi eredetű maték közös tulajdonsága, hogy használat előtt érlelni kell őket.



(A legegyszerűbb tök az utolsó, ahol csak kivájták a belsejét és kiszáritották. Sok van, ahol magát a tököt karcolással, véséssel, festéssel diszitik, vagy bőrrel vonják be. A fából és a fémből esztergáltakból is sok van. A tökből készülteknek az a veszélye, hogy ha nem mossák és száritják  ki alaposan, akkor szeret belepenészedni. Persze ez nem fordul elő ott, ahol naponta többször matéznak.)

A bombilla (Argentinában bombizzsának ejtik.) egy nádból vagy fémből készült szívószál, az egyik végén szűrővel. A spanyol kolóniák tehetséges ezüstműveseinek köszönhetően az idők folyamán rendkívül változatos formájú és díszítésű bombillák születtek.





A spanyolok érkezte előtt a guaraník a fogaikkal szűrték ki a mate leveleket. A spanyolok számára ez a megoldás nem volt elég elegáns, így kezdetben kifejezetten erre a célra készített kanalakat használva tartották a yerba matét a mate tök egyik oldalában. Ez fejlődött azzá az eszközzé, amit ma „bombillá”-nak hívunk.

A bombilla egy nádból vagy fémből készült szívószál, az egyik végén szűrővel. A spanyol kolóniák tehetséges ezüstműveseinek köszönhetően az idők folyamán rendkívül változatos formájú és díszítésű bombillák születtek.

A yerba mate tea elkészítése

A yerba mate tea elkészítésének és fogyasztásának számtalan változata létezik. Ihatjuk melegen vagy hidegen jégkockával (tereré). Ihatjuk magában (mate amargo) vagy édesíthetjük ízlés szerint cukorral, mézzel (mate dulce).


Unokám, aki mindig azt csinálja, amit a felnőttek, rendszeresen elcseni a matés edényt és beleiszik. Ő is, akárcsak én, cukor nélkül, keserűn issza.


Újabban egyre népszerűbbek az ízesített yerba mate teák és a yerba matét tartalmazó koktélok is. Gyakran ízesítik a yerba mate teát mentával, citrommal, naranccsal vagy zöld almával. A még fokozottabb hatás érdekében létezik gyógynövényekkel kevert változata is. Igazi szerelmesei akkor sem feledkeznek el róla, amikor kikapcsolódásra kerül a sor: izgalmas kombinációt alkothat whiskyvel, rummal vagy akár a lengyel bölényfüves Żubrówkával is.

Az elkészítésének egy szigorú szabálya van: nem szabad 80°C-nál melegebb vizet adni hozzá, mert egyrészt elveszíti pozitív hatásainak jórészét, másrészt kellemetlen, keserű mellékízt kap.


(A fenti szöveg nagy részét az internetről, az "Online spanyol" oldaláról vettem át.A saját szöveg vastagabb és dőlt betűvel szedett.)


            

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése